Nu mai suport

Avea Tudor Chirila o perioada in care baga numai din astea: „Nu mai pot”, „nu am chef”, „nu mai vreau”, „nu mai suport”. Cred ca ii calc pe urme cu gratie si responsabilitate.

Exista o persoana pe lumea asta, caci daca mi-as imagina ca sunt mai multe, as lua-o razna, care de o luna si ceva ajunge la blogul meu introducand in motorasele de cautare urmatoarea mirabila insiruire de cuvinte: CE INSEAMNA CARTEA PENTRU MINE?

Pai, una la mana, pe mine ma intrebi? Cel mult pot sa-ti spun ce inseamna cartea pentru mine, dar asta tot nu ti-ar raspunde la bulboana framantarii tale.

Doi. Decat sa cauti pe net raspunsul universal la o problema atat de personala si de unica, iata o sugestie: citeste o carte. Oricare. O poveste. Capra cu trei iezi cucuieti. Un roman crud de dragoste. Ratacirile fetei nesabuite. Poezie. Duel epistolar. Publicistica. Orice. Dupa aceea o sa-ti gasesti raspunsul la intrebare. Si nu doar unul. Mai multe.

Trei. Mai exista si varianta trista in care vi s-a dat o tema la liceu. A intrat profesoara in clasa, si-a azvarlit catalogul pe catedra si a dat sentinta: „Scrieti un eseu care sa poarte titlul <<Ce inseamna cartea pentru mine>>. Si sa fie gata pana in noiembrie”. Daca ai ajuns sa cauti pe net ce inseamna cartea pentru tine, mai bine scrii un singur cuvant pe foaie: „Nimic”.

Sau patru. Varianta care mie imi place cel mai mult. Exista pe lumea asta un fan atat de inversunat al cartii cu pisica Olga, incat se emotioneaza zilnic cand vrea sa citeasca despre ea. Uita numele blogului cu pisica. Asa ca asaza cu delicatete si idolatrie in casuta Search aceste magice, totusi modeste vorbe: „Ce inseamna CARTEA pentru mine…” Doamne, cat inseamna cartea asta si cat ard de nerabdare s-o revad zilnic si sa ma cufund in ea… Sau… Nu stiu exact cat inseamna CARTEA asta pentru mine, dar zi de zi incerc sa dau de capat dimensiunilor ei atat de largi si profunde.

Bless you, my fanatic reader! 🙂

16 comentarii

Din categoria Uncategorized

16 răspunsuri la „Nu mai suport

 1. the DEX

  CÁRTE, cărţi, s.f. I. 1. Scriere cu un anumit subiect, tipărită şi legată sau broşată în volum. ♢ Carte albastră (sau albă, neagră etc.) = publicaţie oficială a unui guvern care conţine documente justificative privitoare la o problemă politică. ♢ Expr. A vorbi (sau a spune) ca la (sau ca din) carte = a vorbi ca un om învăţat; a vorbi aşa cum trebuie; a face caz de erudiţia sa, a fi pedant. A se pune pe carte = a se apuca serios de învăţat. Cum scrie la carte = aşa cum trebuie, cum se cere. Om de carte = persoană care citeşte, studiază mult; cărturar. ♦ Diviziune mai mare decât un capitol a unei scrieri de proporţii mari. 2. Fig. Cunoştinţe de scriere şi de citire; învăţătură, ştiinţă, cultură. Ai carte, ai parte. 3. Registru. II. 1. (Urmat de determinări introduse prin prep. „de“) Carnet cu date personale, care atestă sau conferă unei persoane anumite drepturi. Carte de membru. ♢ Carte de muncă = carnet de muncă. 2. Bucată de carton, cu însemnări scrise sau tipărite, căreia i se dau diferite întrebuinţări: pentru corespondenţă (carte poştală), ca permis de intrare la un concert, la o bibliotecă (carte de intrare), indicând numele (profesiunea, adresa etc.) unei persoane (carte de vizită) etc. ♦ Fiecare din cele 52 sau 32 de cartoane dreptunghiulare, diferenţiate după culorile, semnele şi figurile imprimate pe ele şi întrebuinţate la anumite jocuri de noroc. ♢ Expr. A da cărţile pe faţă = a-şi arăta gândurile sau planurile, a spune adevărul. A(-şi) juca ultima carte = a face o ultimă încercare (riscând) în vederea atingerii unui scop. A juca cartea cea mare = a depune toate eforturile şi a se avânta cu toate riscurile într-o confruntare (desperată) în scopul atingerii unui ideal. A da în cărţi = A pretinde ca ghiceşte viitorul cu ajutorul cărţilor de joc. III. (Înv. şi pop.) 1. Scrisoare. 2. Ordin scris, emis de o autoritate. 3. Act scris, document; dovadă. ♢ Carte de judecată = hotărâre, sentinţă judecătorească. – Refăcut din cărţi (pl. lui *cartă < lat. charta), prin analogie cu parte-părţi; (II) din fr. carte.

 2. the DEX is alive, ladies and gentlemen 🙂
  problema este ca ai dat cam multe solutii la o simpla si modesta intrebare.
  Dar momentul cu cartile de joc ma pune pe ganduri. Gata, stiu! Musafirul meu cel curios este Victor Piturca!

 3. the juDEX

  „mirabila insiruire de cuvinte”

  m-ai distrus! 😯 sunt indragostit! 😳

 4. the judge & FRF

  mie imi place asta cu:

  „diviziune mai mare decât un capitol a unei scrieri de proporţii mari”

  arata de parca DEX-ul ar fi fost scris de ingineri! 😦 😥

 5. judge-shape-shifter,
  pai crezi ca nu au contribuit si inginerii?

 6. the judge

  mda, le ai cu vorbele…

  prin urmare, dac-o sa vezi ca iti fac curte, sa stii de unde se trage. sa nu crezi ca e vre-unul de la primarie, cadastru sau surf. 😆

 7. le am cu vorbele, da. atat stiu si io sa fac…

 8. the judge

  #6

  mitza vectoriala ce esti! 😆

  atunci raspunde-i omului la intrebare!

  „Pentru mine, cartea este o diviziune mai mare decât un capitol a unei scrieri de proporţii mari”

 9. the judge

  si asta e mortala:

  „Bucată de carton, cu însemnări scrise sau tipărite, căreia i se dau diferite întrebuinţări…”

 10. Nu pot sa-i raspund asta. Pentru simplul motiv ca eu cred altceva.
  So, fii atent, nea Pitzi!
  Pentru mine, printre altele, cartea inseamna tot timpul acela cand nu aud ce se vorbeste in jurul meu, daca sunt in compania obscura a lui Llosa sau Rushdie. In cazul tau, in compania valetului de trefla.

 11. the judge

  si nu mai fi modesta! e complicata rau treaba cu vorbele astea! asculta numai ce zice dl. DEX, despre vorbe:

  „Şir de cuvinte care exprimă o cugetare; gând, idee exprimată prin cuvinte; spusă, zisă”

  carevasazica, ca sa dai vorbe din tine (sac) tre’ sa cugeti, sa gandesti, sa esprimi 😆 ceva!

  AMEMNDAMENT!

  oamenii politici are voie sa dea vorbe FARA sa cugete, gandeasca sau sa esprime ceva! :mrgreen:

 12. the judge

  „bulboana framantarii tale”

  ha ha ha

  esti tare! mai trec pe-aici sa vad daca PITI a gasit raspunsul valabil… 😉

 13. gingav

  :))

  oh dear… un deliciu.

  realizezi, nu-i asa? ca a trebuit, a fost absolut imperativ sa pun si eu google la rontait fraza magica.

  si lo! there she is!

  …a trebuit sa fac click.

  :))

 14. gingav,
  si tot la mine ai ajuns :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s